Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

"Στις γειτονιές του Κενταύρου"

Από τη μιά μεριά η καλή μέρα (17 Οκτώβρη 2017) και από την άλλη η φωτογραφία (ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται οι μαθήτριες αυτόν τον καιρό στο ΣΔΕ), μας έσπρωξαν έξω, στα στενά του Κενταύρου για πρακτική άσκηση.
AΪΝΟΥΡ

ΑΪΤΕΝ

ΑΛΙΕ

ΓΚΙΟΥΛΣΟΥΜ
                         

ΙΛΜΙΕ

ΝΕΖΗΛΕ

ΡΕΜΖΙΕ-ΜΠΕΔΙΑ

ΡΕΜΖΙΕ-ΜΠΕΔΙΑ

ΣΑΜΠΙΧΑ

ΣΕΒΙΕ

ΤΖΕΒΙΔΕ

ΦΑΤΜΕ Μ. Α

ΦΑΤΜΕ ΜΑ

ΦΑΤΜΕ ΠΑ

ΦΑΤΜΕ ΧΟ

ΧΑΛΗΔΕ

Ενημέρωση για το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη νεολαία"

Στις 13 Οκτώβρη 2017 οι υπεύθυνοι του προγράμματος στην Ξάνθη

"Εγγύηση για την Νεολαία", επισκέφθηκαν το ΣΔΕ Κεντάυρου και μας ενημέρωσαν για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους νέους μετά το γυμνάσιο.


"Η ζωή είναι ωραία"

Μετά την προβολή της ταινίας οι μαθήτριες έγραψαν:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η επίσκεψη της Ελένης Πριοβόλου στον Κένταυρο

Η Ιλμιέ Βελή και η Φατμέ Μολλά Αχμέτ (του Χουσείν) toy B6 γράφουν για την επίσκεψη της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου στο ΣΔΕ Κεντάυρου:


Ένα απόγευμα (στις 26 Σεπτέμβρη 2017) με τις αγαπημένες μας κυρίες, την Αρετή, την Όλγα και με την κυρία Ελένη Πριοβόλου που ήρθε από την Αθήνα, επισκεφθήκαμε κάποια ορεινά χωριά της Ξάνθης. Ξεκινήσαμε από το χωριό μας, τον Κένταυρο, που φοιτούν οι μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Πήγαμε στη βιβλιοθήκη του χωριού, στο λαογραφικό Μουσείο Κενταύρου, στο καφενείο Μπαχάμες, στο φούρνο.



 Mετά πήγαμε στο χωριό Πάχνη, είδαμε παλιά σπίτια, βγάλαμε φωτογραφίες. Εν συνεχεία περάσαμε από το χωριό Κοτύλη. Ακολουθήσαμε τον δρόμο προς το Δημάριο, που είναι το κοντυνότερο χωριό στη Βουλγαρία.  Πήγαμε στο τζαμί, μπήκαμε μέσα, βγάλαμε φωτογραφίες. Η Αρετή ανέβηκε στον μιναρέ και έβγαλε φωτογραφίες το χωριό από ψηλά. 



Μετά πήγαμε στον παραδοσιακό νερόμυλο. Ήτανε πολύ εντυπωσιακό! Μετά πήγαμε στο μουσείο, στη βιβλιοθήκη του χωριού και φύγαμε για τα Μελίβοια. Γυρίσαμε, συναντήσαμε το ποτάμι που είναι πανέμορφο, φτάσαμε στα Μελίβοια, είδαμε δύο τζαμιά, το πάρκο και το σφαγείο και στο δρόμο συναντήσαμε ιαματικά θερμά νερά. Κατά την πορεία μας συναντήσαμε, αγελάδες, άλογα, πρόβατα, κατσίκια που βοσκούσαν, χωράφια με καπνά, με σίκαλη και φθάσαμε στις Άνω Θέρμες. Συνεχίσαμε στις Μέσες Θέρμες και στις Κάτω Θέρμες. Εν συνεχεία φθάσαμε στα λουτρά και στη είσοδο έχει έναν τεκέ που έχει δίπλα ζεστό νερό που λέγεται κουμπέ. Είναι σαν όμορφη σάουνα. Συνεχίσαμε και πήγαμε στο ζεστό νερό που υπάρχει εκεί και λέγεται Κράσταβοναβόδα, το οποίο είναι τόσο πολύ ζεστό που μέχρι 10 δευτερόλεπτα μπορείς να βάλεις το πόδι σου ή το χέρι μέσα. Αλλά και αν κάποιος μπορεί να αντέξει παραπάνω δεν κάνει έγκαυμα! Κάτσαμε όλοι μαζί, βγάλαμε φωτογραφίες, βάζαμε τα πόδια μας στο νερό και κάναμε μουαμπέτι. Μετά πήγαμε σε ένα άλλο νερό που θεραπεύει κάποια σημάδια στο δέρμα και τέλος πήγαμε για φαγητό ατην ταβέρνα του Ναζήρ Χασάν, που είχε ψητό φρέσκο και από όλα. Και γυρίσαμε πίσω.

Ήταν τόσο όμορφα, τόσο ευχάριστα όλα αυτά! Η διαδρομή μέσα από τα χωριά, από δάση, πανέμορφα με διάφορα χρώματα! Πολύ μας άρεσε, περάσαμε τέλεια!!!



Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Τα δελφινάκια του Αμβρακικού

Στις 19 Σεπτέμβρη 2017 οι μαθήτριες του Β5 και Β6 παρακολούθησαν την ταινία "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού". Να τί έγραψε για την ταινία η Χαληδέ Μουμίντσα με την Φατμέ Μολλά Αχμέτ:









Μου έκανε πολύ εντύπωση που τα παιδιά είχαν τόσο μεγάλη φαντασία! Ο Πετράκης ήθελε να γίνει καπετάνιος, να γυρίσει τον κόσμο. Ήταν πολύ περίεργος, ήθελε να τα μάθει όλα από την Ανθούλα. και τις λέξεις που άκουγαν, ρωτούσαν ο ένας τον άλλον για να τις μάθουν. 

Ήθελαν να βοηθήσουν και τον Πάνο, που ήταν άρρωστος. Μάζεψαν λεφτά για να γίνει καλά, που το χωριό δεν τον βοήθησε και τους διώξανε, τους κάψανε το σπίτι και την καλύβα τους.Ο Πάνος τους μάθαινε γράμματα. Και αυτοί του φέρνανε τρόφιμα, γιατί η μητέρα του τον είχε αφήσει να πάει να δουλέψει. Αλλά ο τρόπος που έφτιαχνε τα γράμματα ο Πάνος ήταν φανταστικός!