Πρώτη στάση Μάλγαρα.
Η ιστορία του τεκέ “Ο τάφος των τριών” (Ucler Turbesi)
γράφουν η Τζεβιδέ Κεχαγιά και η Ναζιλέ Σουβαρή
Ήταν τρία αδέλφια, ένα κορίτσι και δύο αγόρια, ζούσανε εκεί και παλέψανε μαζί απέναντι στους εχθρούς και πεθάνανε, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε έχουν ζήσει. Ο τεκές τους βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο, στα Μάλγαρα, σε έναν μαχαλά που ζουν οι Ρομά.
Η ιστορία του τεκέ του Ομέρ Γαζή Μπέη από την Αϊνούρ Κεχαγιά και την Ιλμιέ Χασάν Σαλή
Ο Ομέρ μπέης ήταν ένας πιστός διοικητής που έζησε την εποχή της Φατίχ δηλ του σουλτάνου Μωάμεθ Β του πορθητή. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους στρατιωτικούς την εποχή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στενά συνδεδεμένος με τον ίδιο τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Ο Ομέρ ήταν γιος του περιβόητου Οθωμανού Τουραχάν μπέη, του κατακτητή και διοικητή της Θεσσαλίας.
Πολέμησε στον Μοριά τόσο εναντίον των Βυζαντινών όσο και των Βενετών. Τη μεγάλη όμως δόξα την κέρδισε το 1456, όταν κατέλυσε το Λατινικό Δουκάτο των Αθηνών και κατέλαβε την ίδια τη λαμπερή πόλη μετά από πολιορκία δύο ετών. Μνημονεύεται τον Αύγουστο του 1458 η επίσκεψη του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αθήνα με τη συνοδεία του Γαζή Ομέρ μπέη, όπου ο σκληρός Σουλτάνος εντυπωσιάστηκε από τη μεγαλοπρέπεια των μνημείων της πανάρχαιας πόλης.
Μόνο ο Ομέρ μπέης κατόρθωσε να νικήσει τον ηγεμόνα της Βλαχίας σκοτώνοντας 6.000 στρατιώτες και στήνοντας τρόπαιο νίκης με 2.000 κεφάλια εχθρών στα πόδια του Μωάμεθ του Πορθητή. Στη συνέχεια ο Ομέρ Μπέης πολέμησε σε κάθε σπιθαμή της Βαλκανικής χερσονήσου, συνήθως νικηφόρα.
Ο Ομέρ Μπέη τελικά εντάχθηκε στον οθωμανικό αιγυπτιακό πόλεμο με τις δυνάμεις του μεγάλου βεζύρη Αλή Πασά το 1485. Και σε αυτόν τον πόλεμο έδειξε ότι ήταν ένας πιστός, θαρραλέος και άγριος διοικητής. Ο Σουρέιε Μπέης έγραψε ότι ο Γαζή Ομέρ Μπέης χάθηκε στον πόλεμο αυτόν.
Ο Ομέρ Μπέη ήταν ένας πολύ γενναίος διοικητής. Μπορεί να ονομασθεί δεξί χέρι του Μωάμεθ. Έφτιαξε ένα τέμενος τζαμί στα Μάλγαρα που υπάρχει ακόμα. Ο τάφος βρίσκεται στον τεκέ. Είναι άξιος της δόξας και της ομορφιάς που ταιριάζει στο πρόσωπό του.
Δεύτερη στάση Ραιδεστός

Γράφει η Σεβιέ Κάλφα και η Φατμέ Χότσικα
28 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκινήσαμε από τον Κένταυρο για την Ραιδεστό στην Τουρκία. Το πρωί στις 4 η ώρα ξεκινήσαμε και φτάσαμε στις 9:30 η ώρα το πρωί εκεί. Πήγαμε σε ένα τεκέ που είχε μέσα τρία αδέλφια. Μετά πήγαμε στο Γαζή Ομέρ Μπέη τζαμί και τεκέ. Και οι δύο τεκέδες είναι στα Μάλγαρα.
Όταν πήγαμε στο παζάρι, μερικές γυναίκες σταματήσανε εκεί και οι άλλες πήγαμε σε ένα μουσείο. Πολύ καλά και ωραία πράματα είχε και μας άρεσε πάρα πολύ. Είχαμε την κυρία Αρετή που ενδιαφερόταν πιο πολύ από όσο ενδιαφερόμασταν εμείς. Όταν πήγαμε στους τεκέδες εκεί στην αυλή είχε έναν τάφο και ήτανε τέλεια και χαρήκαμε πάρα πολύ. Όταν τελειώσαμε πήγαμε στο παζάρι, είχε μια ψιλή βροχή.
Στο τέλος πήγαμε στο ΤΕΚΙΡΑ και ψωνίσαμε και πήραμε πολλά πράγματα. Εκτός από αυτό καλοπεράσαμε πάρα πολύ καλά και ωραία.
Γράφει η Γκιουλσούμ Εμήντσα και η Φατμέ Μάντρατζη
Πήγαμε πρώτα στα Μάλγαρα και είδαμε δύο τεκέδες και μετά πήγαμε στην Ραιδεστό. Στο λεωφορείο περάσαμε πολύ ωραία με τους συμμαθητές και τους δασκάλους.
Πήγαμε σε ένα μουσείο, μπήκαμε και είδαμε πολλά αρχαία πράγματα και μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Βγήκαμε από το μουσείο να κάνουμε βόλτα. Μετά πήγα να δω την κόρη μου γιατί σπουδάζει εκεί. Μπήκα στο σχολείο της και ζήτησα άδεια από τον διευθυντή να την πάρω έξω. Πήγαμε φάγαμε κεφτεδάκια, σαλάτα και μετά αϊράνι και μετά τα φαγητά πήγαμε στο παζάρι. Είχε πολύ κόσμο, ο καιρός ήταν βροχερός. Μετά πήγαμε στο εμπορικό κέντρο που είναι πολύ μεγάλο. Ήπιαμε καφέ, μαζευτήκαμε με όλα τα κορίτσια και γυρίσαμε πίσω. Η εκδρομή ήταν πολύ ωραία.