Την Τρίτη 17 Απρίλη 2018, ήλθε ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος του δήμου Μύκης για την ύδρευση, Χαϊρεδίν Χαφούζ, μαζί με τον προϊστάμενο ύδρευσης κ. Νίκο, τον υδραυλικό του δήμου και τον κ. Αχμέτ, στο ΣΔΕ Κενταύρου. Η πρόσκληση έγινε από τις μαθήτριες του ΣΔΕ, με την αποστολή μιάς επιστολής προς τον δήμαρχο στα πλαίσια του πρότζεκτ για το νερό, που υλοποιείται στο σχολείο μας.
Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ρώτησαν τον δήμο τί έχει κάνει για να προετοιμαστεί για το καλοκαίρι, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν από πέρυσι. Οι εκπρόσωποι του δήμου μίλησαν για την μελέτη που έχει κάνει ο δήμος και έχει υποβληθεί στην περιφέρεια για χρηματοδότηση και ζήτησαν την βοήθεια των κατοίκων στην μη κατασπατάληση του νερού.
Ήταν μια πρώτη συνάντηση που έφερε τις δυό πλευρές, δημότες και δήμο, κοντά ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα του νερού στον Κένταυρο είναι δύσκολο να λυθεί και απαιτεί την συνεργασία όλων των πλευρών.
Την Δευτέρα 16 Απρίλη 2018, ένα "συνεργείο" από τις μαθήτριες του ΣΔΕ (Σαμπιχά, Αϊτέν, Αίσέ, Γκιουλσούμ και Αλιέ) βγήκε στον Κένταυρο για "αφισοκόληση"!
Στα πλαίσια του πρότζεκτ για το νερό, οι μαθήτριες του Β5 και Β6, έφτιαξαν αφίσες για να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Κενταύρου για τη σπατάλη του νερού.
Δείτε κάποιες:
Και έφθασε η ώρα να κοληθούν στα μαγαζιά του χωριού! Τριάντα αφίσες "κοσμούν" τις βιτρίνες μαγαζιών του Κενταύρου και καλούν τους δημότες να σώσουν το νερό!
Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, μας επισκέφτηκε η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Κοτύλης κ. Χαλημέ, για να μας ενημερώσει πώς ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό. Η Χαλημέ είναι η πρόεδρος του συνεταιρισμού. Είχαν ξεκινήσει 20 άτομα και δούλευαν κάθε ημέρα. Παλιά έφτιαχναν γλυκά, εργόχειρα και από τον αργαλειό. Τώρα τα γλυκά έχουν σταματήσει. Πουλούν στο μαγαζί που έχουν στην Κοτύλη, αλλά κατεβαίνουν και στην Ξάνθη. Στα καρναβάλια δουλεύουν λέει καλά και βγάζουν πολλά λεφτά, ευχαριστημένη είναι. Συνάντησαν και δυσκολίες, αλλά έμαθαν από αυτές. Συνεχίζουν να δουλεύουν και σήμερα (από το 2004).
Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Χαλημέ που ήρθε και μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες της απλώχερα και ευχαριστούμε και την κ. Λαμπρινή που μας την γνώρισε. Ιλμιέ Χασάν Σαλή
Λεπτομέρειες βρήκαμε στο περιοδικό "ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΛΑΥΚΗΣ" του λυκείου Γλαύκης.
Η κορύφωση του πρότζεκτ "Ο δρόμος του νερού" ήταν η εκδρομή μας στη Φιλιππούπολη στις 29 και 30 Μαρτίου 2018, σε μια προσπάθεια αναζήτησης και ανίχνευσης της σημασίας και της επίδρασης που έχει το νερό σε πολλές όψεις της ζωής, στον ευρύτερο χώρο της
Θράκης σε βαλκανικό επίπεδο.
Ακολουθήσαμε την διαδρομή του ποταμού Έβρου (ή Μαρίτσα στα βουλγάρικα, ή Μερίτς στα τούρκικα) που διασχίζει τρεις βαλκανικές χώρες και περνά μέσα από την Φιλιππούπολη. Η πόλις οφείλει την ιστορική και οικονομική της σημασία εν πολλοίς στον ποταμό και είναι η
σπουδαιότερη πόλις κατά μήκος του.
Μερικά στιγμιότυπα από την εκδρομή μας:
1. Στο Svilengrad στη γέφυρα
2. Από την παράσταση "Built in" που είδαμε, η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα για να στεριώσει το γεφύρι, από το κρατικό κουκλοθέατρο της Φιλιππούπολης:
3. Φωτογραφίες
Στην παλιά πόλη
Στο εθνογραφικό μουσείο
Έβρος, πάνω από 60000 στρέμματα πλημμυρισμένα
Svilengrad στη γέφυρα
Περισσότερα στην έκδοση του περιοδικού "Ο δρόμος του νερού" σύντομα!