Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Επίσκεψη του ΚΕΘΙ

 


Στις 5 και στις 12 Απριλίου οι εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κενταύρου είχαμε μια διαδικτυακή συνάντηση με τη νομικό σύμβουλο, Βάγια Παπαστεργίου, και τη σύμβουλο υποδοχής, Ραχμανίδου Θεοδώρα, του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής.

Μας ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο στις γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, λεκτική, σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική, διαδικτυακή, οικονομική κλπ). Παρέχεται δωρεάν πληροφόρηση και συμβουλευτική από νομικό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι δίνουν πληροφορίες στη γυναίκα για το τι μπορεί να κάνει και εκείνη διαλέγει αν θα χωρίσει απλά χωρίς να τιμωρηθεί για τη βία ο δράστης (αστικό δικαστήριο) ή εάν θα γίνει ποινικό δικαστήριο για να τιμωρηθεί, γιατί η βία είναι ποινικό αδίκημα. Επίσης φιλοξενούν για 3 μήνες στον ξενώνα τους κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (τα κορίτσια μέχρι την ηλικία των 18 και τα αγόρια μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων) προσφέροντας στέγη, τροφή, προστασία.

Δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη γυναίκα στο δικαστήριο, αλλά αυτή μπορεί να έχει τη νομική βοήθεια που έχουν όλοι οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να κάνει αίτηση στο δικαστήριο μαζί με δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι το εισόδημα είναι χαμηλό και το δικαστήριο ορίζει δικηγόρο. Αυτή η υπηρεσία δίνεται σε όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες και σε κάθε περίσταση.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 4:00 είτε για να κλείσετε ραντεβού και να πάτε εκεί είτε να μιλήσετε τηλεφωνικά, ανώνυμα αν θέλετε. Υπάρχει και γραμμή SOS για όλο το 24ωρο και όλη την εβδομάδα (7/24).


Ραντεβού από τις 8:00- 4:00 στο τηλέφωνο 2531033290

Γραμμή SOS στο τηλέφωνο 15900

e-mail : komotini@isotita.gr


Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Επίσκεψη του ΚΕΘΕΑ στο ΣΔΕ Κενταύρου

 




Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 είχαμε μια συνάντηση με τις ψυχολόγους του ΚΕΘΕΑ, Σεμρά Μουσταφά και Εμέλ Χατζισερίφ, για να μας πουν κάποια πράγματα που μας ενδιέφεραν όλους και ήταν πολύ ωραία. Αφού μας εξήγησαν ποιο είναι το έργο του ΚΕΘΕΑ, της κινητής μονάδας του και τι σημαίνει εξάρτηση, παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων, κάτι σαν θέατρο. Χωριστήκαμε σε ομάδες και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε μια οικογένεια που περνάει δύσκολα. Μια οικογένεια που ταιριάζει πολύ στον τρόπο ζωής μας εδώ επάνω στα χωριά και μας έβαλε σε σκέψεις. Τις σκέψεις και αυτά που καταλάβαμε θέλουμε να τα μοιραστούμε:

«Με βοήθησαν να σκεφτώ αν τα άτομα που είναι γύρω μου ή εγώ έχουμε κάποια εξάρτηση και αν είχα κάποτε πώς το αντιμετώπισα και με τι το αντικατέστησα.»

«Με βοήθησαν πολύ να σκεφτώ πόσο πρέπει να δίνουμε σημασία στα παιδιά μας, για να μπορούν και αυτά να μας ακούνε όταν τους το ζητάμε.»

«Πιστεύω ότι η ενημέρωση θα με βοηθήσει να μην τα παρατάω πολύ γρήγορα.»

«Μας βοήθησαν να δούμε πώς να έχουμε καλή επικοινωνία με τους διπλανούς μας.»

« Μας έδειξαν πώς μπορούμε να μπούμε στη θέση του αλλουνού.»

«Εμένα με βοήθησε να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να μιλήσω με τους ανθρώπους που είναι γύρω μου, όταν με απασχολεί κάτι και να προσπαθώ να τους καταλαβαίνω και εγώ, όταν τους απασχολεί κάτι.»

«Εγώ κατάλαβα ότι πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας, γιατί μπορεί να έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά να μην μπορούν να μας το πουν. Για να μας μιλήσουν να είμαστε κοντά τους, να τα ρωτάμε συνέχεια μέχρι να μας πουν το πρόβλημά τους, για να τα βοηθήσουμε, να μην το κρατάνε μέσα τους.»

«Αυτή η συνάντηση με βοήθησε πολύ να σκεφτώ ότι αν νιώσω πως υπάρχει μια δυσκολία, καλό θα μου κάνει να το συζητήσω με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης μου.»

«Οι ψυχολόγοι του ΚΕΘΕΑ με έβαλαν να σκεφτώ αν έχω τριγύρω μου ανθρώπους που έχουνε ανάγκη.»

«Ως γονέας κατάλαβα ότι πρέπει εμείς να στηρίζουμε, να ασχολούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε με τα παιδιά μας. Να μην μεταφέρουμε τα δικά μας προβλήματα σε αυτά, να τα ακούμε συνέχεια, όχι να είμαστε αφηρημένοι και σε κάθε δυσκολία να θέλουμε να φύγουμε. Να ψάχνουμε λύσεις.»

«Κάθε άνθρωπος αξίζει σεβασμό και όλοι είμαστε ίσοι, γυναίκες και άνδρες. Όταν μιλάμε, να ακουγόμαστε. Όταν μιλάς και δεν σε ακούνε, σου σπάει η καρδιά και σου χαλάει η διάθεση. Και έτσι μπορεί κάθε άνθρωπος να αρχίσει ηρεμιστικά χάπια ή άλλα εθιστικά πράγματα. Και για αυτό υπάρχουν άνθρωποι να μας βοηθάνε. Και το σωστό είναι να τους αναζητούμε.»

«Τελικά η λύση δεν ήταν να κόψουμε το ίντερνετ και να τα παρατάμε ή να παίρνουμε τα βουνά. Να είμαστε μαζί, να συζητάμε με την οικογένεια, να ασχολούμαστε περισσότερο με τα παιδιά. Με βοήθησε σε πολλά πράγματα, ψυχολογικά, για την οικογένεια μου, για μένα. Σας ευχαριστώ!»

«Έμαθα ότι καλό είναι να σκεφτόμαστε και τον άλλον, το τι μπορεί να νιώθει, τι θέλει, τι ζητάει, να ξέρουμε να ακούμε τον άλλον, να μιλήσουμε, να επικοινωνούμε για να βρούμε λύση. Να μπορούμε να σεβόμαστε τις επιλογές του άλλου. Να μπορούμε να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε, που θέλουμε. Μπορούν να γίνουν τα πάντα με σεβασμό, αγάπη και θέληση.»

«Μπράβο στα κορίτσια που ήρθαν και βοηθάνε τον κόσμο που έχει προβλήματα!»

Ήταν πολύ καλή και χρήσιμη ενημέρωση.