![]() |
Το πρόγραμμα από το θέατρο |
![]() |
H ταινία |
Την θεατρική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα και στην Βουλή. Η προβολή της ταινίας έδωσε την ευκαιρία και στους άλλους μαθητές να την δούνε και να γίνει συζήτηση και συγκρίσεις.
Οι μαθήτριες και ο μαθητής μας εργάστηκαν σε ομάδες και έγραψαν για την ταινία και το θέατρο:
Πού διαδραματίζεται η ταινία (Τζεβιδέ, Αϊσέ Α., Φατμέ):
"Η ταινία γυρίστηκε το 1969 σε ένα εκδοτικό οίκο στην Αθήνα. Ο Βασίλης δούλευε στον εκδοτικό οίκο, ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά δεν είχε το θάρρος να ζητήσει αύξηση. Γι αυτό έπαιρνε συνέχεια λαχεία, αλλά ήταν άτυχος και δεν κέρδιζε ποτέ. Στο τέλος βρήκε το θάρρος και ζήτησε αύξηση γιατί πίστευε ότι το άξιζε. Τελικά του έδειξαν την πόρτα, νευρίασε πάρα πολύ γιατί δεν το περίμενε και ήθελε εκδίκηση. Με το που έμαθε ότι το λαχείο το κέρδισε ο Μάνος, ο καημένος τρελάθηκε και κατέληξε κόκκορας στο τρελοκομείο."
Ποιός είναι ο Βασίλης, ο Μάνος, ο Φανφάρας, η μάνα και η αδελφή του Βασίλη (Σεμρά, Αϊσέ Μ., Εμινέ Χ. ):
Ο Βασίλης είναι ένας απλός υπάλληλος, που ήθελε να γίνει πλούσιος και έπαιρνε συνέχεια λαχεία. "Όμως ήταν πάντα άτυχος, ούτε πήρε αύξηση, αντιθέτως τον απέλυσαν. Ο Φανφάρας ήταν ο ποιητής που φώναζε συνέχεια... μαύρα κοράκια...και κόκκινα κοράκια. Η μαμά και η αδελφή του Βασίλη γύρισαν από το χωριό γιατί πλακώθηκαν με τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος ήθελε να χωρίσει την γυναίκα του και να παντρευτεί με το ζόρι την αδελφή του. Ο Μάνος ήαν φίλος του Βασίλη και συνέχεια μαλώνανε, ο ένας ήταν αριστερός και ο άλλος δεξιός. Στο τέλος τα βρήκανε και παντρεύτηκε και την αδελφή του".
Ο Μάνος επηρέασε τον Βασίλη (Εκρέμ);
"Ο Μάνος, εκεί που ήταν αδελφός και φίλος του Βασίλη, ξαφνικά εκμεταλλεύτηκε την καλωσύνη του. Παρόλο που ήταν προϊστάμενός του δεν τον σεβάστηκε. Πήρε το λαχείο, παντρεύτηκε την αδελφή του και τον στείλανε στο τρελοκομείο. Με λίγα λόγια ο Μάνος και η αδελφή του δεν τον ήθελαν στα πόδια τους. Μετά που έγινε καλά και πήγε στο σπίτι του όλο χαρά διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τα λεφτά κάνανε μεγάλο κακό στην οικογένειά του και στους φίλους του. Όλο αυτό ήταν στα σχέδια του Μάνου! Τελικά ο Βασίλης όχι μόνο δεν ξύπνησε αλλά ξαναμπήκε στο τρελοκομείο."
Τί ρόλο έπαιξε το λαχείο (Χαληδέ, Αϊσέ Μ.);
"Το λαχείο το πουλούσαν και ο Βασίλης δεν ήθελε να το αγοράσει. Όμως ο γαμπρός του το πήρε και μετά το κέρδισε! Και ζαλίστηκε το κορίτσι και ζαλίστηκε η μαμά της και έκατσε στην καρέκλα. Και ζαλίστηκε και ο Μάνος! Και άλλαξαν όλα! Ο Βασίλης έχασε το μυαλό του και άρχισε να φωνάζει σαν κότα. Η αδελφή του δεν μπορούσε να τον σταματήσει, συνέχεια του έβαζε το χέρι της στο στόμα για να μη φωνάζει σαν κότα!"
Ο Μάνος βγήκε κερδισμένος (Σαμπριέ):
"Ο Μάνος κέρδισε το λαχείο! Και παντρεύτηκε την εδελφή του Βασίλη!"
Ο Βασίλης τελικά ξύπνησε (Βιλδάν, Αλιέ);
Τί ρόλο έπαιξε η μουσική στη θεατρική παράσταση και τί διαφορά βρήκατε με την ταινία(Tζεβιδέ, Αϊσέ Α., Φατμέ Π.);
"Η μουσική έπαιξε μεγάλο ρόλο στο θεατρικό γιατί το ζωντάνευε! Μας άρεσαν πολύ οι μουσικοί για τον τρόπο που παίζαν και περιέγραφαν με την φωνή τους και με το σώμα τους. Ήταν υπέροχοι! Έχει πολύ μεγάλη διαφορά η ταινία από το θεατρικό. Η ταινία είχε πολλά σκηνικά και πολλές λεπτομέρειες. Στο θέατρο το έργο παίχτηκε σαν σκιές μόνο, στο τέλος είδαμε τους ηθοποιούς, ενώ στην ταινία βλέπαμε και τα σπίτια και τα γραφεία και τους ηθοποιούς. Το καθένα είχε την ομορφιά του, το θεατρικό με τους μουσικούς και η ταινία με τα σκηνικά της. Όπως και να έχει εμείς περάσαμε υπέροχα στο θέατρο!"
Ποιό σας άρεσε περισσότερο και γιατί (Μεριέμ, Γκιουλτέν);
"Φυσικά το θέατρο! Γιατί άλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο από κοντά. Και η μουσική μας άρεσε πολύ, επειδή ήταν ζωντανή. Ο τραγουδιστής είχε φοβερή φωνή, όταν τραγούδαγε σαν να ταξίδευε. Από τις θέσεις που καθόμασταν οι ηθοποιοί φαινόταν πολύ μικροί. Σε μας άρεσε ο Μάνος για όλα."
![]() |
Πριν αρχίσει η παράσταση |
![]() |
Στο τέλος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου