Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"Η ζωή του Πι" στο Οντεόν

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές του ΣΔΕ Κενταύρου με τα παιδιά τους και μαζί με παλαιότερες μαθήτριες αλλά και τους μαθητές της Ξάνθης και της Μύκης, κατεβήκαμε στην Ξάνθη για να πάμε σινεμά. Είδαμε την ταινία "Η ζωή του Πι" 3D.



Την επόμενη μέρα στο σχολείο ασχοληθήκαμε με την Ελένη Καζαντζή και την Αρετή Μποφιλίου με την ταινία. Γράψαμε το αγγλικό λεξιλόγιο της ταινίας και σε ομάδες εργαστήκαμε σε θέματα που αναδείχθηκαν από την ταινία:

"Η σχέση του Πι με την θρησκεία" από τις Γκιουλτέν, Φατμέ Μ., και Χαληδέ.
Ο Πι γεννήθηκε στην Ινδία και η μητέρα του πίστευε στον ινδουϊσμό. Από μικρό οι γονείς του του γνώρισαν τους θεούς του ινδουϊσμού. Ο Πι όμως μεγαλώνοντας ανακάλυψε και τις άλλες θρησκείες. Τον χριστιανισμό και τον Ιησού και μετά τον μουσουλμανισμό και τις κράτησε όλες. Οι γονείς του παρόλο που τον πίεζαν να διαλέξει μόνο μία, εκείνος προτίμησε να τις κρατήσει όλες. Γαιτί σε όλες τις θρησκείες έβρισκε κάτι διαφορετικό και καλό. Και στο ναυάγιο, κάθε φορά που του συνέβαινε κάτι καλό, δεν ξεχνούσε να ευχαριστήσει τον θεό.


"Τί έκανε τον Πι εφευρετικό και μάχιμο;" Από τις Αϊσέ Ο., Εμινέ Π., και Φατμέ Π.
Ο Πι έμεινε 227 ημέρες στη θάλασσα με έναν τίγρη μέσα σε μια βάρκα. Επειδή δεν ήταν εύκολο να ζήσουν μαζί μέσα στη βάρκα, έφτιαξε μιά σχεδία και σκεφτόταν πώς θα γλυτώσει. Βρήκε τρόφιμα στη βάρκα και για κάποιο διάστημα είχε τί να φάει, όμως μετά τα έχασε όλα και έπρεπε να σκεφτεί κάποιο άλλο τρόπο να βρει φαγητό. Αναγκάστηκε να πιάνει ψάρια και να τα τρώει ωμά (ο ίδιος και η τίγρης) και έτσι κατάφερε να επιζήσει.

"Σε ακραία δύσκολες συνθήκες μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος;" Από τις Σεμρά, Μεριέμ, και Αλιέ.
Ένας άνθρωπος όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει για να επιζήσει. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που προτιμάνε να πεθάνουν αυτοί από την πείνα παρά να σκοτώσουν. Σε ένα ναυάγιο η ζωή είναι πολύ δύσκολη, δεν ξέρεις αν θα επιβιώσεις. Καλό είναι οι άνθρωποι να συνεργαστούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο, να σκέφτονται θετικά, να βρουν τρόφιμα, να πιάνουν ψάρια, παρά να σκοτώνονται μεταξύ τους."



"Η εκδοχή με τα ζώα". Από τις Τζεβιδέ Ε., Τζεβιδέ Χ. και Σαμπριέ.
Στην ταινία μας έδωσαν δύο εκδοχές για το τί έγινε. Η μία εκδοχή μας λέει ότι έγινε με ανθρώπους και η άλλη με άγρια ζώα. Εμείς πιστεύουμε την εκδοχή με τα ζώα, γιατί αν και απίστευτο, πιστεύουμε ότι και τα ζώα έχουν αισθήματα και μπορούν να γίνουν φίλοι με τους ανθρώπους αρκεί να ασχοληθείς μαζί τους και να τα επαιδεύσεις. Όπως έγινε και με τον Πι και την τίγρη. Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν θα έκαναν τέτοιες αγριότητες εναντίον άλλων ανθρώπων. Γιατί για τα άγρια ζώα, είναι στη φύση τους να σκοτώνουν για να φάνε, αλλά για τους ανθρώπους θα έπρεπε να μην είναι έτσι, γιατί έχουν επιλογή. Γι αυτό υποστηρίζουμε την εκδοχή μετά ζώα.

"Η εκδοχή με τους ανθρώπους." Από τον Εκρέμ
Πιστεύω στην δεύτερη εκδοχή γιατί τόσες πολλές μέρες δεν μπορεί να ζήσουν μαζί άνθρωπος και τίγρης. Επίσης πιστεύω ότι εκείνη την στιγμή δεν θα μπορούσαν να μπουν στην βάρκα αυτά τα ζώα, μέσα στον πανικό κατά την βύθιση του πλοίου. Οπότε ο Πι είναι ο τίγρης, ο ναύτης είναι η ζέβρα, ο ουρακοτάνγκος η μητέρα του και ο μάγειρας η ύαινα. Στο ναυάγιο στη βάρκα δηλαδή, πήραν τον ναύτη για να οδηγήσει την βάρκα, τον μάγειρα για να μαγειρεύει και την μητέρα για να προσέχει τον Πι. Όμως στην διάρκεια του ταξιδιού δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα είχαν μελετήσει. Κάποια στιγμή τελείωσαν τα τρόφιμα και πέρασαν στον κανιβαλισμό. Ο μάγειρας σκότωσε την μητέρα του Πι και τελικά ο Πι τον μάγειρα. Θα μπορούσα να το γράψω και καλύτερα, αλλά θα έπρεπε να ξαναδώ την ταινία για να την καταλάβω καλύτερα.

"Γιατί στην τελική σκηνή ο Πι κοιτώντας τον τίγρη να φεύγει έκλαψε;" Από τις Βιλδάν, Αϊσέ Α., και Αϊσέ Μ.
Ο Πι κουρασμένος και πεινασμένος φθάνει σε μια ακτή και βλέπει τον τίγρη να φεύγει. Τον είχε αγαπήσει τόσο πολύ και στεναχωρήθηκε πολύ που δεν γύρισε στο τέλος να τον κοιτάξει. Περίμενε να γυρίσει να τον κοιτάξει, αλλά δεν γύρισε, τον άφησε μόνο και γι αυτό άρχισε να κλαίει.




Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Παρασκευή σαπουνιών... δοκιμαστική



Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και στο ΣΔΕ Κενταύρου φτιάξαμε σαπούνι. Μαζί με την κυρία Δώρα και την κυρία Βίκυ. Ήταν πολύ διασκεδαστικά! Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά σαν τα μικρά παιδιά. Θα σάς δώσουμε τη συνταγή, όποιος θέλει να φτιάξει. 
Συνταγή: 
70.1γρ. καυστική σόδα 
225 γρ. Νερό 
450 γρ ελαιόλαδο 
Εκτέλεση 
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό το οποίο το έχουμε  βάλει σε μια λεκάνη με παγάκια. Ρίχνουμε τη καυστική σόδα σιγά-σιγά στο νερό και ανακατεύουμε. Θα δούμε ότι αρχίζει να ζεσταίνεται, αλλά επειδή έχει παγάκια από κάτω θα αρχίσει να κρυώνει και το αφήνουμε μέχρι να φτάσει τους 35 βαθμούς. Ζεσταίνουμε τό λάδι και αυτό στους 35 βαθμούς και τα ανακατεύουμε, στην αρχή με το κουτάλι και μετά με το μίξερ γύρω στα 10 λεπτά. Εμείς βάλαμε κανέλα και βανίλια για άρωμα και χρώμα. Όταν δούμε ότι έχει πήξει λίγο το μοιράζουμε σε φορμάκια, τα αφήνουμε σε ένα ζεστό και ασφαλές μέρος για 2 μήνες περίπου και μετά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε!!! Αϊσέ Μ.

 

Επίσκεψη στην Κοιν.σ.επ "Γενισέα"

Έξω από τις νέες εγκαταστάσεις του Κοινσεπ στο Σέλινο
"Σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, πήγαμε επίσκεψη στη Γενισέα, σε έναν γυναικείο συνεταιρισμό, που φτιάχνει πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο. Μας περίμεναν τέσσερεις κύριες, που ήταν μέλη του συνεταιρισμού και πολύ ευγενικές. Μας μίλησαν για το πως ξεκίνησαν και τι δυσκολίες αντιμετώπισαν, για την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους. Μας ξενάγησαν στον χώρο και μας εξήγησαν το πως λειτουργούν τα μηχανήματα. Περάσαμε και πάλι υπέροχα!! Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στις κύριες του συνεταιρισμού, γιατί απέδειξαν ότι, αν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να τα καταφέρεις. " Τζεβιδέ Εμίντσα


"Στη Γενισέα επισκεφθήκαμε τις γυναίκες που φτιάχνουν πετμέζι από ζαχαροκάλαμο. Μας φέρθηκαν πάρα πολύ καλά, μας εξήγησαν πως άρχισαν αυτή τη δουλειά,  επίσης μας  έδωσαν να δοκιμάσουμε, μας τριγύρισαν εκεί μέσα για να μας δείξουν τα μηχανήματα. Περάσαμε πάρα πολύ καλά! Τους ευχαριστήσαμε και φύγαμε." Αϊσέ Ο.

"Τα επίμονα  κορίτσια της Γενισέας  παρόλο που είχαν πολλά εμπόδια μπροστά τους,  δεν τα παράτησαν! Μετά από κάθε εμπόδιο κατάφερναν να σταθούν στα πόδια τους και τα κατάφεραν με επιτυχία!  Μπράβο τους! Και μας δέχτηκαν με μεγάλη χαρά.  Τους ευχαριστούμε  πάρα πολύ !!!" Εμινέ Π.
Η μηχανή παρασκευής χυμού από ζαχαροκάλαμο

"Η εντύπωση που μου έκαναν στο Κοιν.σ.επ είναι πως δεν τα παράτησαν ποτέ! Και μόνο με ένα προϊόν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το εξωτερικό. Τα μηχανήματα που δεν υπήρχαν, ειδική παραγγελία τα κάναν όλα. Και κατάφεραν με το ανακάτεμα με άλλα προϊόντα να να βγει κάτι καινούριο." 😋 Φατμέ Μ.

"Πήγαμε στη Γενισέα, στην εταιρία πετμέζι, μπήκαμε μέσα στην αποθήκη για να μας εξηγήσουν πως φτιάχνεται. Μας το εξήγησαν πολύ καλά και στο τέλος μας έδωσαν να το δοκιμάσουμε." Αλιέ Καρά Αχμέτ

"Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου πήγαμε στη Γενισέα στο κοινσεπ  με το Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο, με το ΣΔΕ Κενταύρου. Το πρωί  8:30 ώρα φύγαμε από το χωριό με αυτοκίνητα και είχαμε ραντεβού στις 10:00 στο συνεταιρισμό. Μας κάλεσαν και μας δέχτηκαν, μας φέρθηκαν πολύ καλά, μας άρεσε πάρα πολύ που κράτησαν με τόσες δυσκολίες τη παράδοση τους.  Όπως έλεγαν δυσκολεύτηκαν πολύ  να κρατήσουν τα παραδοσιακά τους προϊόντα. Μας άρεσε πάρα πολύ που πήγαμε και τους γνωρίσαμε και πολύ ευγενικοί ήταν, όλοι με χαμόγελο." Αϊσέ Α.

"Εκεί που πήγαμε στο πετιμέζι μου έκανε μεγάλη εντύπωση πού ξεκίνησαν με μία κατσαρόλα πετιμέζι και σήμερα έχουν τεράστιες πωλήσεις και είναι το μόνο που παράγεται στην Ευρώπη. Μας εξήγησαν πως ξεκίνησαν με τι δυσκολίες έφτασαν μέχρι εδώ. Με το που έλεγαν θα σταματήσουν γιατί δεν μπορούσαν άλλο, κάτι καλό τους ερχόταν και συνέχιζαν!" Μεριέμ Μ.

"Εκεί στη Κοινσεπ είδαμε πάρα πολλά πράγματα και η κυρία μας εξήγησεπολλά και είδαμε τα μηχανήματα που κάνουν το πετμέζι. Πήραμε μερέντα από πετμέζι και φουντούκια και πετμέζι. Ήταν πάρα πολύ καλά όλα." Τζεβιδέ Χ.

Μιά στάση στη Γενισέα στο τζαμί Κασαμπά

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Γυναικείος Συνεταιρισμός Κοτύλης

"Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 πήγαμε στη Κοτύλη με το ΣΔΕ Κενταύρου. Συγκεκριμένα πήγαμε στο συνεταιρισμό γυναικών, όπου μας υποδέχτηκαν με αγάπη και χαμόγελο στα χείλη. Ο χώρος, που το είχαν φτιάξει με παραδοσιακό τρόπο ήταν υπέροχος. Μας φτιάξανε καφέ και μας μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να ανοίξουν το συνεταιρισμό, όμως είναι ευχαριστημένοι που τα έχουν καταφέρει, μας είπαν ότι και τουρίστες τους επισκέπτονται. Είδαμε τα υπέροχα χειροποίητα πράγματα που έχουν πλέξει και τα πουλάνε. Είχαν πλέξει πολλά και διάφορα πράγματα μέχρι και κολιέ είχε, μας άρεσε πάρα πολύ." Σεμρά Ντάνγκαλα



πετσέτες

μαντήλες

αξεσουάρ

κολιέ

σκουλαρίκια

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

"Ξύπνα Βασίλη" προβολή ταινίας

Το πρόγραμμα από το θέατρο
H ταινία 
Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, είδαμε στο σχολείο μας την ταινία "Ξύπνα Βασίλη". Αφορμή μας έδωσε η παρακολούθηση της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στο εθνικό θέατρο στην Αθήνα.
Την θεατρική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα και στην Βουλή.  Η προβολή της ταινίας έδωσε την ευκαιρία και στους άλλους μαθητές να την δούνε και να γίνει συζήτηση και συγκρίσεις.
Οι μαθήτριες και ο μαθητής μας εργάστηκαν σε ομάδες και έγραψαν για την ταινία και το θέατρο:

Πού διαδραματίζεται η ταινία (Τζεβιδέ, Αϊσέ Α., Φατμέ):
"Η ταινία γυρίστηκε το 1969 σε ένα εκδοτικό οίκο στην Αθήνα. Ο Βασίλης δούλευε στον εκδοτικό οίκο, ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά δεν είχε το θάρρος να ζητήσει αύξηση. Γι αυτό έπαιρνε συνέχεια λαχεία, αλλά ήταν άτυχος και δεν κέρδιζε ποτέ. Στο τέλος βρήκε το θάρρος και ζήτησε αύξηση γιατί πίστευε ότι το άξιζε. Τελικά του έδειξαν την πόρτα, νευρίασε πάρα πολύ γιατί δεν το περίμενε και ήθελε εκδίκηση. Με το που έμαθε ότι το λαχείο το κέρδισε ο Μάνος, ο καημένος τρελάθηκε και κατέληξε κόκκορας στο τρελοκομείο."



Ποιός είναι ο Βασίλης, ο Μάνος, ο Φανφάρας, η μάνα και η αδελφή του Βασίλη (Σεμρά, Αϊσέ Μ., Εμινέ Χ. ):
Ο Βασίλης είναι ένας απλός υπάλληλος, που ήθελε να γίνει πλούσιος και έπαιρνε συνέχεια λαχεία. "Όμως ήταν πάντα άτυχος, ούτε πήρε αύξηση, αντιθέτως τον απέλυσαν. Ο Φανφάρας ήταν ο ποιητής που φώναζε συνέχεια... μαύρα κοράκια...και  κόκκινα κοράκια. Η μαμά και η αδελφή του Βασίλη γύρισαν από το χωριό γιατί πλακώθηκαν με τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος ήθελε να χωρίσει την γυναίκα του και να παντρευτεί με το ζόρι την αδελφή του. Ο Μάνος ήαν φίλος του Βασίλη και συνέχεια μαλώνανε, ο ένας ήταν αριστερός και ο άλλος δεξιός. Στο τέλος τα βρήκανε και παντρεύτηκε και την αδελφή του".



Ο Μάνος επηρέασε τον Βασίλη (Εκρέμ);
"Ο Μάνος, εκεί που ήταν αδελφός και φίλος του Βασίλη, ξαφνικά εκμεταλλεύτηκε την καλωσύνη του. Παρόλο που ήταν προϊστάμενός του δεν τον σεβάστηκε. Πήρε το λαχείο, παντρεύτηκε την αδελφή του και τον στείλανε στο τρελοκομείο. Με λίγα λόγια ο Μάνος και η αδελφή του δεν τον ήθελαν στα πόδια τους. Μετά που έγινε καλά και πήγε στο σπίτι του όλο χαρά διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τα λεφτά κάνανε μεγάλο κακό στην οικογένειά του και στους φίλους του. Όλο αυτό ήταν στα σχέδια του Μάνου! Τελικά ο Βασίλης όχι μόνο δεν ξύπνησε αλλά ξαναμπήκε στο τρελοκομείο."

Τί ρόλο έπαιξε το λαχείο (Χαληδέ, Αϊσέ Μ.);
"Το λαχείο το πουλούσαν και ο Βασίλης δεν ήθελε να το αγοράσει. Όμως ο γαμπρός του το πήρε και μετά το κέρδισε! Και ζαλίστηκε το κορίτσι και ζαλίστηκε η μαμά της και έκατσε στην καρέκλα. Και ζαλίστηκε και ο Μάνος! Και άλλαξαν όλα! Ο Βασίλης έχασε το μυαλό του και άρχισε να φωνάζει σαν κότα. Η αδελφή του δεν μπορούσε να τον σταματήσει, συνέχεια του έβαζε το χέρι της στο στόμα για να μη φωνάζει σαν κότα!"

Ο Μάνος βγήκε κερδισμένος (Σαμπριέ):
"Ο Μάνος κέρδισε το λαχείο! Και παντρεύτηκε την εδελφή του Βασίλη!"

Ο Βασίλης τελικά ξύπνησε (Βιλδάν, Αλιέ);
"Ο Βασίλης κυνηγούσε επί 10 χρόνια την τύχη του για να κάνει μια καλύτερη ζωή. Όταν έπεσε το λαχείο στον Μάνο και στην αδελφή του, ο Βασίλης όχι μόνο δεν ξύπνησε αλλά τον τρελάνανε ακόμα περισσότερο! Τελικά στη ζωή δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα, ούτε τους κοντινότερους σου συγγενείς κα φίλους."



Τί ρόλο έπαιξε η μουσική στη θεατρική παράσταση και τί διαφορά βρήκατε με την ταινία(Tζεβιδέ, Αϊσέ Α., Φατμέ Π.);
"Η μουσική έπαιξε μεγάλο ρόλο στο θεατρικό γιατί το ζωντάνευε! Μας άρεσαν πολύ οι μουσικοί για τον τρόπο που παίζαν και περιέγραφαν με την φωνή τους και με το σώμα τους. Ήταν υπέροχοι! Έχει πολύ μεγάλη διαφορά η ταινία από το θεατρικό. Η ταινία είχε πολλά σκηνικά και πολλές λεπτομέρειες. Στο θέατρο το έργο παίχτηκε σαν σκιές μόνο, στο τέλος είδαμε τους ηθοποιούς, ενώ στην ταινία βλέπαμε και τα σπίτια και τα γραφεία και τους ηθοποιούς. Το καθένα είχε την ομορφιά του, το θεατρικό με τους μουσικούς και η ταινία με τα σκηνικά της. Όπως και να έχει εμείς περάσαμε υπέροχα στο θέατρο!"

Ποιό σας άρεσε περισσότερο και γιατί (Μεριέμ, Γκιουλτέν);
"Φυσικά το θέατρο! Γιατί άλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο από κοντά. Και η μουσική μας άρεσε πολύ, επειδή ήταν ζωντανή. Ο τραγουδιστής είχε φοβερή φωνή, όταν τραγούδαγε σαν να ταξίδευε. Από τις θέσεις που καθόμασταν οι ηθοποιοί φαινόταν πολύ μικροί. Σε μας άρεσε ο Μάνος για όλα."

Πριν αρχίσει η παράσταση

Στο τέλος





Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση με τις "παλιές" συνέχεια

Παρόλη την βροχή και το χιόνι στις 6 Φεβρουαρίου έγινε μια συνάντηση με τις "παλιές" το πρωί στη βιβλιοθήκη για να δούμε τί θα κάνουμε με τις "προμήθειες" νήματος από την Τάνια! Η Λίνα μας τίμησε πάλι με την παρουσία της. Ευχαριστούμε την Ιλμιέ για τα ωραία πιτάκια της!
Ετοιμαζόμαστε για νέες δημιουργίες!!!




Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων - Αθήνα



H εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στην Αθήνα και στη Βουλή των Eλλήνων έγινε στις 29 έως 31 Ιανουαρίου 2019. Οι μαθήτριες που συμμετείχαν έγραψαν:



Στην αίθουσα Ε. Βενιζέλου
Γκιουλτέν Σαδήκ για την επίσκεψη στη Βουλή: "Η επίσκεψη μας στη Βουλή. Μας είπαν την ιστορία του κτιρίου, τι ήταν πως έγινε και τι είναι σήμερα. Το επιβλητικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία, ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε κτίριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων. Ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το κτίριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε.  Έχει τρεις ορόφους. Μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές, κλιμακοστασια που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων. Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατάσταθηκαν στην νέα τους κατοικία στις 25 Ιουλίου 1843. Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες. Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία. Στο πρώτο όροφο βρίσκονταν η αίθουσα του θρόνου, η αίθουσα του τροπαίων, η αίθουσα υπασπιστών,  η αίθουσα χορού, η αίθουσα παιγνίων και η τραπεζαρία και τα βασιλικα διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Παράλληλα με τα σχέδια κατασκευής του κτιρίου, ο Γαίρντερ μελέτησε αναλυτικά και προχώρησε στο σχεδιασμό και της εσωτερικής διακόσμησης διαφόρων χώρων του κτιρίου."


Εμινέ Πέτλο για την συνάντησή μας με τον βουλευτή Ξάνθης Χουσείν Ζευμπέκ:"Η εκδρομή στην Αθήνα ήταν πολύ ωραία, μου έκανε εντύπωση που ο Ζεϊμπέκ είχε πάει στην Βουλή και μας περίμενε. Μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και αυτό ήταν γι εμάς πολύ ωραίο και στο τέλος μας κέρασε καφέ. Τον ευχαριστούμε πολύ."

Μεριέμ Μποζ για τον Γκιοκάν και τα ψώνια: "Ο Γκιοκάν Καρανταγί απο τον Κένταυρο, είναι ένας γνωστός σχεδιαστής μόδας, έχει φανταστικό μαγαζί στην Αθήνα, φτιάχνει χειροποίητα κολιέ και ρούχα, φτιάχνει και μεγάλα κολιέ μόνο για τα μοντέλα του, για φωτογράφιση και για διαφήμιση.
Η Αθήνα είναι μεγάλη πόλη και μας άρεσε πάρα πολύ έχει φανταστικά μαγαζιά, πήγαμε σε ένα ινδικό μαγαζί που είχε τόσα νόστιμα φαγητά που δεν μπορώ να περιγράψω, πρέπει να πάτε εκεί να τα δοκιμάσετε."

Σεντζιχάν Ντουκιαντζή για την Ακρόπολη: "Η Ακρόπολη είναι ο πιό σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας και βρίσκεται σε λόφο, στο κέντρο της σημερινής Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της απτέρου Νίκης.  Το μουσείο της Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο, επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.""""

Φατμέ Πέτλο για το θέατρο: "Στις 29 Ιανουαρίου με το ΣΔΕ Κενταύρου πήγαμεμε στην Αθήνα και στις 30 την επόμενη μέρα η κ. Αρετή μας είχε μια έκπληξη, μας πήγε στο θέατρο,  να δούμε μια θεατρική παράσταση. Ο τίτλος ήταν "Ξύπνα Βασίλη". Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα θέατρο και μου άρεσε πολύ. Πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης που δούλευε έναν εκδοτικό οίκο. Ηταν πολύ καλός υπάλληλος, αγαπούσε τα αφεντικά και το μόνο που ήθελε ήταν να κερδίσει το λαχείο. Είχε και έναν συνάδελφο το Μάνο Χατζιστραπάτσο, που ήταν αριστερός και στο μόνο που έλπιζε ήταν να γίνει η παγκόσμια επανάσταση. Πρωταγωνιστες ήταν επίσης η Αντιγόνη,  μητέρα του Βασίλη και η αδερφή του η Ντίνα,  που ήρθαν από το χωριό. Η κ. Φαρλάκου που ήταν διευθύντρια του εκδοτικού οίκου και ο ποιητής Φαρφαρας. Ο Περικλής ήταν φίλος του Βασίλη που ανακατευόταν  στις υποθέσεις των άλλων. Έχωνε τη μύτη του παντού. Επίσης άλλος που επιθυμούσε να γίνει σαν αφεντικό ήταν ο λελές. Και ο Κωνσταντίνος Σεβδαλής ήταν ο Αφηγητής."

Περιμένοντας να ξεκινήσει η παράσταση



Αϊσέ Απτουλά για το φαγητό και την διαμονή: "Μόλις φθάσαμε στην Αθήνα πήγαμε πρώτα στο σπίτι. Το σπίτι που είχαμε νοικιάσει, είχε 5 διαμερίσματα, σε κάθε διαμέρισμα, είχε 1 υπνοδωμάτιο με 2 κρεβάτια, 1μπάνιο και μία κουζίνα με το σαλόνι μαζί. Είχε και πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων και μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν πολύ βολικό για όλα τα αξιοθέατα που πήγαμε. Γυρίσαμε λίγο και μετά πήγαμε φάγαμε από ένα σάντουιτς. Το απόγευμα πήγαμε φάγαμε γλυκό, εγώ πήρα προφιτερό λ, που μου άρεσε πολύ. Μετά πήραμε για το σπίτι λίγα πράγματα, να έχουμε κάτι να τσιμπάμε το βράδυ και το πρωί να έχουμε να τσιμπήσουμε και τη δεύτερη μέρα πήγαμε στο εστιατόριο του χωριανού μας του Ιμάμ, να φάμε σπιτικό φαγητό. Μετά πήγαμε για βάφλες, ήταν πολύ ωραία μου άρεσε πολύ. Και τη τρίτη μέρα πήγαμε και φάγαμε σε ινδικό, ωραία ήταν μου άρεσαν πολύ τα φαγητά."





Τζεβιδέ Εμίντσα για την Ξενάγηση από την κ. Πριοβόλου.

"Τρίτη 29 Ιανουαρίου ξεκίνησε το ταξίδι μας στην Αθήνα. Μόλις φτάσαμε και αφήσαμε τα πράγματα μας, πήγαμε και συναντήσαμε την κυρία Πριοβόλου. Ήταν μια πολύ ευγενική και γλυκιά κυρία!  Είπε να μας κάνει μια μικρή ξενάγηση για πρώτη μέρα γιατί η μεγάλη θα γινόταν την Πέμπτη, τη μέρα που θα φεύγαμε. Ξεκινήσαμε από την πλατεία Μοναστηρακίου, περάσαμε από το τζαμί του Τζισταράκι, γνωστό και ως το καταραμένο τζαμί και συνεχίσαμε προς τη βιβλιοθήκη του Ανδριανού, που ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός. Περπατήσαμε λίγο στα δρομάκια και τα μαγαζάκια της Πλάκας όπου και καθήσαμε να φάμε. Μετά το φαγητό πήραμε το δρόμο της επιστροφής και δώσαμε ραντεβού για την Πέμπτη.

Ξημέρωσε η Πέμπτη και η μέρα ήταν βροχερή και η κυρία Πριοβόλου μας είχε καλέσει πρώτα για καφέ και μετά η ξενάγηση, να φτιάξει και ο καιρός. 
Πήγαμε σε ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι στους Διόσκουρους και εκεί η κυρία Πριοβόλου μας είπε όλη την ελληνική ιστορία, από την αρχαία μέχρι και την νεότερη ιστορία. Μέχρι να πιούμε τον καφέ έφτιαξε και ο καιρός και έτσι βγήκαμε για την ξενάγηση. Πήγαμε στον Κεραμικό όπου ήταν το πρώτο δημόσιο αρχαίο νεκροταφείο και το μνημείο του ολοκαυτώματος. Πήγαμε και είδαμε τα απομεινάρια του μεντρεσέ στο Μοναστηράκι και τους αέρηδες στην Πλάκα, τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό, περάσαμε από το πιο παλιό πανεπιστήμιο της Ελλάδας και τέλος ανεβήκαμε στα Αναφιώτικα, μια μικρή συνοικία με πολύ μικρά σπιτάκια που είναι σκαρφαλωμενη σε μια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Αυτό ήταν το τέλος της ξενάγησης μας. Μετά κατεβήκαμε και πήγαμε στα μαγαζιά του Μοναστηρακίου για σουβενίρ και ψώνια!! Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Πριοβόλου για την ξενάγηση, μας απέδειξε ότι η ξενάγηση μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη!! Ήταν όλα υπέροχα!!"














Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Το αγόρι με την ριγέ πιτζάμα, η ταινία


«Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», 27 Ιανουαρίου. Προβολή της ταινίας "Το αγόρι με την ριγέ πιτζάμα" την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 στο ΣΔΕ Κενταύρου.

Οι μαθητές του Β' επιπέδου έγραψαν:

"Ο Μπρούνο και η Γκρέτελ όταν κοίταξαν από το παράθυρο του νέου τους σπιτιού ένοιωσαν απορία, περιέργια, περισσότερο ο Μπρούνο απορούσε τί είχε η φάρμα που έβλεπε, γιατί νόμιζε ότι είναι φάρμα το στρατόπεδο συγκέντωσης. Και περιέργια, απειδή έβγαζε πολύ καπνό, και ο καπνός μύριζε άσχημα. Επίσης ήταν περίεργος γαιτί φορούσαν όλοι πιτζάμες, αφού νόμιζε ότι ήταν αγρότες" Σεμρά

"Τα δύο αγόρια (ο Μπρούνο και ο Σμούελ) είχαν την ίδια ηλικία. Ο Μπρούνο όταν είδε τον Σμούελ χάρηκε πολύ επειδή ήταν μόνος. Όταν τον γνώρισε έκανε γι αυτόν ότι μπορούσε. Κάθε πρωί πήγαινε στη "φάρμα" και συζητούσανε και του έφερνε φαγητό. Ήθελε πολύ να τον βοηθήσει. Ο Σμούελ ήταν μέσα στην "φάρμα" και δεν μπορούσε να βγει έξω. Ο Μπρούνο ήταν πολύ στεναχωρημένος γι όλα αυτά". Αϊσέ Μ.

Τί σημαίνει μια στολή; Η στολή είναι για να φυλάμε την πατρίδα μας από τους εχθρούς. Όμως κάποιοι την χρησιμοποιούν για άσκηση εξουσίας. Όπως στην περίπτωση του πατέρα του Μπρούνο, που την στολή τηνν είχε για να καταστρέφει ολόκληρους λαούς. Ενώ αντίθετα, όπως έγραψα παραπάνω, ο Σμούελ, που ήταν εβραίος και ήξερε τί γινόταν με αυτούς που φορούσαν στολή, τους φοβόταν πάρα πολύ. Ενώ ο Μπρούνο νόμιζε ότι αυτοί με την στολή ήταν ήρωες και προστάτευαν την πατρίδα τους και έδιωχναν τους κακούς από την χώρα στην οποία ζούσε. Δεν ήξερε την πραγματικότητα. Ο Σμούελ τους  ήξερε καλά  τί κάνανε στους δικούς του, τους φοβότανε πολύ. Και ο λόγος ήταν ότι ήξερε ότι τους σκότωναν οι άνθρωποι που φορούσαν ΣΤΟΛΗ" Εκρέμ Κ. 

"Ο Μπρούνο ακολούθησε τον Σμούελ στο στρατόπεδο για να τον βοηθήσει να βρουν τον πατέρα του Σμούελ. Αλλά και γιατί είχε δει ένα βίντεο, που έδειχνε το στρατόπεδο πολύ ωραίο, με πάρκα για τα παιδιά και καφετέρια. Η πραγματικότητα φυσικά ήταν πολύ διαφορετική! Γιατί ούτε ευτυχισμένα παιδιά είχε να παίζουν, ούτε κόσμο να γελάει και να πίνει καφέ. Δυστυχώς ούτε τον πατέρα του Σμούελ βρήκαν και μάζεψαν και εκείνον μαζί με τους άλλους εβραίους και τον εκτέλεσαν." Τζεβιδέ Ε.

"Τα παιδιά πήγαν να βρούνε τον πατέρα του Σμούελ και βρήκαν άσχημο τέλος. Τους είπανε ότι πάνε να κάνουνε ένα ντουζ και τους έριξαν δηλητήριο στο θάλαμο των αερίων και πέθαναν όλοι." Φατμέ Π.



Οι μαθήτριες του Α' επιπέδου για την ταινία διάλεξαν έναν άλλο τίτλο:

"Τα παιδιά που γίναν φίλοι" Τζεβιδέ+Αϊσέ Ο.
"Ο θάνατος του παιδιού" Γκιουλτέν + Βιλδάν
"Ο μικρός εξερευνητής με άσχημο τέλος" Φατμέ
"Ο θάνατος του ανθρώπου" Χαληδέ+ ΑΪσέ Μ

Διάλεξαν ένα άλλο τέλος για την ταινία:

"Θα ήθελα ένα τέλος με αυτά τα δυό παιδάκια να μεγαλώνουν και να τα αλλάξουν όλα" Φατμέ,
"Θα ήθελα ένα καλύτερο τέλος. Ο πατέρας του αγοριού να έσωζε όλους τους εβραίους και τον γιό του" Γκιουλτέν+Βιλντάν,
"Θα ήθελα στο τέλος να τους γλυτώσουν" Αϊσέ Ο.+Τζεβιδέ

Και τους άρεσε πιό πολύ:

"Μου άρεσε ότι το παιδί πήγε να κάνει στο άλλο παιδί παρέα και του έδινε να φάει, αλλά στο τέλος δεν μου άρεσε που ο πατέρας του δεν πρόλαβε να το σώσει και η μαμά του έμεινε να κλαίει." Χαληδέ+Αϊσέ Μ.
"Μου άρεσε που η μαμά του παιδιού δεν αποδέχτηκε την κατάσταση" Φατμέ
"Μου άρεσε εκεί που το παιδί βοηθούσε το άλλο παιδί να βρει τον πατέρα του" Γκιουλτέν+Βιλδάν
"Μου άρεσε που το παιδί καταλάβαινε το άλλο παιδί και του πήγαινε φαγητό" Χαληδέ+ Αϊσέ Μ.





 


Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά


Στο μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων - Κηπιά Καβάλας
Η Μεριέμ (από την Πάχνη) έριξε την ιδέα μια μέρα, να πάμε να δούμε το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η εκδρομή μας στα Κηπιά στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά της Καβάλας. 
Είδαμε τα κέρινα ομοιώματα κορυφαίων ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων και μάθαμε πώς γίνεται η κατασκευή τους. Μετά πήγαμε για φαγητό και καφέ στην πόλη της Καβάλας. Κάναμε μια βόλτα και καταλήξαμε στο Roofgarden του Γαλαξία, όπου απολαύσαμε την θέα όλης της πόλης!



Στο υδραγωγείο

Στο λιμάνι

Στο roofgarden και στα πόδια μας όλη η πόλη!
Πήγαμε μια εκδρομή στην Καβάλα και περάσαμε πάρα πολύ καλά, πήγαμε στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, είδαμε πολλούς διάσημους ανθρώπους. Πήγαμε σε ταβέρνα ψαριών φάγαμε ψάρια,  ήπιαμε και μετά κάναμε μια βόλτα στο λιμάνι. Είδαμε υπέροχα μέρη και μετά πήγαμε σε μια καφετέρια, ψηλά και φαινότανε όλο το λιμάνι της Καβάλας! Χασάν 
Σαλή Εμινέ

Μετά οι μαθητές του Β' επιπέδου έκαναν μια εργασία για τις προσωπικότητες που διάλεξαν: